Kategorie
Aktualność
I MAMMOLI DI PATATA VIOLA
I MAMMOLI DI PATATA VIOLA

ZAPRASZMY DO ZAPOZNANIA SIE Z NOWOSCIA W LINII DIVINE CREAZIONI FIRMY SURGITAL

I MAMMOLI DI PATATA VIOLA - GNOCCHI Z FILETOWEJ ODMIANY ZIEMNIAKÓW VITELOTTE.

I MAMMOLI TO DELIKATNE I PUSZYSTE GNOCCHI Z NAJLEPSZEJ ODMIANY ZIEMNIAKA FIOLETOWEGO le VITELOTTE

Vitelotte, zwane również Vitelotte noire, Negresse lub Chińskie truffle, to francuska odmiana niebiesko-fioletowych ziemniaków. Ta stara odmiana, tak naprawdę pochodząca z Chile i Peru, od wielu lat uprawiana jest we Francji, zwłaszcza w rejonie Pikardii, obszarze położonym w północnej części kraju nad kanałem La Manche.
Ziemniaki Vitelotte charakteryzują się podłużnym, wydłużonym kształtem, są od czasu do czasu poprzedzielane niewielkimi bruzdami. Skórka szaro-fioletowa, miąższ o intensywnym fioletowym kolorze. Ziemniaki należą do rodziny psiankowatych. Ziemniaki Vitelotte to źródło witamin i minerałów. Zwierają błonnik, białko, węglowodany, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Fioletowe ziemniaki są bogate w przeciwutleniacze: antocyjany, karotenoidy, kwas fenolowy, które obniżają ciśnienie i pomagają organizmowi zapobiec wcześniejszemu starzeniu się. Są nisko kaloryczne, bowiem zawierają małą ilość tłuszczu, a wręcz powstrzymują przybieranie na wadze.
Ziemniaki Vitelotte doskonale sprawdzają się w kuchni. Nadają się do gotowania, smażenia i pieczenia. Efektowny fioletowy kolor pozostaje również po obróbce termicznej, co znacznie podnosi wartość ziemniaka. Można przyrządzać z nich puree, który ma maślany, kremowy smak przypominający orzechy i kasztany. Vitelotte nadają się do sałatek, mięs i serów. Przygotowuje się z nich smakowite chipsy i frytki.
 

Copyright © 2013 North Coast S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone Realizacja: Agencja Reklamowa PoProstu sp. z o.o.