Makaron ze szparagami
30.11.-0001
45 minut
2 osoby
Składniki:
Przygotowanie:
- 200 g makaronu Tagliatelle Mezzane Agnesi,
- pęczek szparagów zielonych,
- 100 g masła,
- papryczka chilli (opcjonalnie),
- 2 jajka,
- Parmigiano Reggiano Castelli,
- przyprawy (pieprz świeżo mielony, sól),
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania makaronu, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie kroimy szparagi, odłamujemy końce i dzielimy je na pół (po długości). Siekamy papryczkę chilli oraz czosnek. Na patelnię wrzucamy masło, czosnek, papryczkę, smażymy chwilkę i dodajemy szparagi. Całość smażymy około 5 minut, a następnie dodajemy gorący makaron i około 100 ml wody z gotowania makaronu. Podgrzewamy około 2-3 minuty. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką octu (opcjonalnie). Wbijamy jajka do małej miseczki. Mieszamy wodę w garnku, aż do powstania "wiru" i delikatnie wlewamy w niego jajko. Gotujemy około 3 minut i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Makaron podajemy z jajkiem, pieprzem, solą i dużą ilością startego Parmigiano Reggiano.
Do tego przepisu wykorzystaj