Przepisy
Canapé z suszonymi pomidorami
03.08.2018
15 minut
6 osoby
Składniki: 6 kromek francuskiej bagietki
150g kremowego sera koziego
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
6 połówek...
Przygotowanie: Pieczywo delikatnie opiec w piekarniku lub tosterze. Ser połączyć z natką pietruszki, rozsmarować na każdej kromce bagietki....
Czytaj więcej
150g kremowego sera koziego
1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
6 połówek...
Przygotowanie: Pieczywo delikatnie opiec w piekarniku lub tosterze. Ser połączyć z natką pietruszki, rozsmarować na każdej kromce bagietki....
Sałatka ze szpinakiem
30.11.-0001
15 minut
4 osoby
Składniki:
2 garści szpinaku,
½ zielonego ogórka,
1 pomarańcza,
½ czerwonej cebuli,
50 g ricotty Castelli,
garść...
Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos mieszamy.
Szpinak myjemy i układamy na talerzu, na wierzch dokładamy pokrojonego w plastry...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos mieszamy.
Szpinak myjemy i układamy na talerzu, na wierzch dokładamy pokrojonego w plastry...
Torta alla ricotta
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
300 g mąki pszennej,
3 jaja,
200 g ricotty,
100 g masła,
140 g cukru,
starta skórka z 1 ekologicznej cytryny,
1,5...
Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przed rozpoczęciem prac warto przesiać mąkę i wymieszać ją...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przed rozpoczęciem prac warto przesiać mąkę i wymieszać ją...
Sałatka z burratą
30.11.-0001
15 minut
2 osoby
Składniki:
ser burrata Nuova Castelli,
garść rukoli,
garść szpinaku,
garść pomidorków koktajlowych,
2 łyżki oliwy...
Przygotowanie: Umyj i wymieszaj rukolę i szpinak. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe. Przygotuj dressing: wymieszaj 2 łyżki oliwy z 1...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Umyj i wymieszaj rukolę i szpinak. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe. Przygotuj dressing: wymieszaj 2 łyżki oliwy z 1...
BURACZANE CARPACCIO
30.11.-0001
15 minut
2 osoby
Składniki: 2 małe gotowane buraki,
2 garści rukoli,
80 g sera koziego Chavegrand,
orzechy włoskie,
3 łyżki oliwy z oliwek Redoro,
1...
Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania buraków w mundurkach. Gotujemy je około 1,5 godziny w osolonej wodzie, a następnie wyciągamy, studzimy...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania buraków w mundurkach. Gotujemy je około 1,5 godziny w osolonej wodzie, a następnie wyciągamy, studzimy...
ETON MESS PO WŁOSKU
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki:
250 g mascarpone Nuova Castelli,
200 g śmietany kremówki 36%,
3 łyżki cukru pudru,
10 małych amaretti od Bonomi
400 g malin...
Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodajemy mascarpone i ubijamy jeszcze...
Cannoli siciliani
30.11.-0001
45 minut
4 osoby
Składniki: Cannoli:
500 g mąki,
120 g masła,
70 ml białego wina Soave DOC od Monteverdi (lub inne białe wino),
3 żółtka, 1 łyżka...
Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, a...
Czytaj więcej
Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy w kulkę i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, a...
Kokardki z fenkułem i serem ricotta
03.08.2018
60 minut
4 osoby
Składniki: 6 łyżeczkek oliwy z oliwek Extra Vergine Cirio
1 drobno pokrojona cebula
2 małe bulwy fenkułu (kopru włoskiego),...
Przygotowanie: Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy. Dodaj cebulę, fenkuł i czosnek. Smaż przez ok. 10 min. Przełóż do oddzielnej...
Czytaj więcej
1 drobno pokrojona cebula
2 małe bulwy fenkułu (kopru włoskiego),...
Przygotowanie: Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy. Dodaj cebulę, fenkuł i czosnek. Smaż przez ok. 10 min. Przełóż do oddzielnej...